rhinocrisy.org
Zaujímavé

Panthera tigris tigris - tiger indický alebo bengálsky

Panthera tigris tigris - tiger indický alebo bengálsky


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.


INDICKÝ TIGER
alebo
BENGALSKÝ TIGER


Poznámka 2

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Šelma

Podradiť

:

Feliformia

Rodina

:

Felidae

Podčeľaď

:

Pantherinae

Milý

:

Panthera

Druhy

:

Panthera tigris

Poddruh

:

Panthera tigris tigris

Spoločný názov

: Bengálsky tiger alebo indický tiger

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: asi 3 m, z toho asi 90 cm chvost
  • Výška v kohútiku(1): 90-95 cm
  • Váha: 140 - 265 kg
  • Dĺžka života: do 18 rokov vo voľnej prírode (vyskytli sa prípady do 20 rokov); až 26 rokov v zajatí
  • Sexuálna zrelosť: žena 3-4 roky; muž 4-5 rokov

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Indický tiger (alebo bengálsky tiger) je zviera, ktoré sa vyskytuje v celej Indii, ale najväčšie skupiny sa nachádzajú v Bangladéši, Bengálsku a niektoré exempláre sú rozšírené v Nepále, Bhutáne, Číne a Barme.

Pre toto zviera neexistujú skutočné ideálne biotopy, pretože žije pokojne v chladných himalájskych lesoch aj v teplých a močaristých oblastiach, aj keď dáva prednosť miestam s hustou vegetáciou, pretože rád prepadne svoju korisť, aj keď dokáže prenasledovať jej obete. behajte hladko, dokonca aj vo vode alebo na stromoch a zároveň vynikajúci plavec aj vynikajúci horolezec.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Bengálsky tiger je osamelé zviera a je to pravdepodobne spôsobené tým, že je to zviera, ktoré potrebuje na lov veľa voľného priestoru. Každý exemplár potrebuje asi 70 km2 územia, takže často prekrýva niekoľko samíc.

Toto obrovské územie je odôvodnené technikou lovu, pretože umožňuje skutočné prenasledovanie: najskôr korisť sleduje v tajnosti, pričom drží vetry, aby ich nebolo počuť, a potom, keď sa priblíži ku koristi, zaútočí na ňu a zabije ju.

Najdlhší vzťah v spoločenskom živote je medzi matkou a jej mladými, ktorý môže trvať až tri roky života potomka.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Bengálsky tiger je považovaný za predátora par excellence, pretože dokáže ľahko uloviť korisť dvakrát väčšiu ako je jej hmotnosť. Je to mohutné zviera, ktoré sa vyznačuje krátkym a hrubým krkom, širokými ramenami a mohutnými nohami.

Jeho srsť je typická pre tigre, intenzívnej oranžovej farby s čiernymi pruhmi, ktoré splývajú s kríkom.

Má šesťnásobné videnie ako človek, vrátane nočného videnia.

Je to zviera s veľmi jemným sluchom a má tú zvláštnosť, že má zadnú časť uší bielu, čo je charakteristické, čo mu umožňuje rozpoznať rôzne vzorky v tme.

Zuby bengálskeho tigra sa vyznačujú dlhými špičákmi dlhými 7,5 až 10 cm, ktoré sa používajú na usmrtenie koristi, zatiaľ čo molári sa používajú na rezanie mäsa.

Pazúry nôh sa používajú na uchytenie koristi, šplhanie po stromoch a škriabanie kôry na vyznačenie územia.

KOMUNIKÁCIA

Bengálsky tiger medzi sebou komunikuje rôznymi spôsobmi: prostredníctvom čuchu, vizuálnych podnetov a zvukov.

Na vymedzenie územia bengálsky tiger poškriabe kôru stromov a potom postrieka moč (spolu s pachovou tekutinou), ktorý sa používa na zasielanie veľmi jasných správ ostatným tigrom, ktoré označujú pohlavie, veľkosť, spoločenské postavenie a tiež (ak ide o moč ženského exemplára), ak sú k dispozícii na párenie.

Indické tigre sú zvieratá, ktoré dokážu hlasovo komunikovať aj s revom, chrochtaním, vrčaním, stonaním a syčaním. Každý zvuk má svoj vlastný účel a zdá sa, že odráža jednak to, čo chce tiger robiť alebo sa chystá urobiť, jednak jeho stav mysle. Napríklad rev je zvyčajne znakom dominancie, ktorý ostatným jednotlivcom hovorí, aký je mocný a aké veľké je jeho spoločenské postavenie.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Bengálsky tiger je lovec narodený do takej miery, že dokáže loviť a zvíťaziť nad korisťou dvakrát viac ako je jeho vlastná váha. Obzvlášť miluje lov v noci, teda v období, keď je jej obľúbená korisť (kopytníky) aktívnejšia, aj keď na to neexistujú presné pravidlá. Loví prepadnutím svojej koristi, priblížením sa čo najviac bez toho, aby ho bolo počuť. Málokedy ich prenasleduje v dlhých behoch.

Malá korisť ich zabije zahryznutím do zadnej časti krku, čím zlomí miechu, zatiaľ čo väčšie ich chytia za hrdlo, rozdrvia priedušnicu a potom ich usmrtia udusením.

Po zabití svojej koristi, ktorou sú zvyčajne jeleň, byvol, ošípané, opice, ich odtiahne nabok, aby ich mohol pokojne zjesť. Prvé časti, ktoré bengálsky tiger zje, sú zvyčajne zadné končatiny, pretože nič nevynechá, v skutočnosti zožerie aj vlasy.

Môže naraz zjesť až 30 kg mäsa a keď je plný, ukrýva korisť s listami, aby sa na ďalší deň vrátil, až kým ho úplne nezhltne, aj keď hnije.

REPRODUKCIA A RAST DETÍ

Sexuálna zrelosť sa u samíc indického tigra dosahuje okolo 3-4 rokov, zatiaľ čo u mužov okolo 4-5 rokov.

Obdobie, v ktorom sa pári bengálsky tiger, je na jar, keď sa samica zahrieva asi na 3 - 7 dní. Po párení zostáva samec so samičkou ešte niekoľko dní, potom odíde a nevychováva deti, ktorých úloha je zverená výlučne samiciam.

Gravidita trvá asi 15 týždňov a môžu sa narodiť dve až štyri šteniatka, ktoré sú po narodení až 6 - 14 dní slepé a vo všetkých ohľadoch závisia od matky. Mláďatá sú kojené približne šesť mesiacov, aj keď matka má asi vo veku dvoch mesiacov im to začína prinášať malé korisť. Po šiestich mesiacoch (po odstavení) začnú mláďatá sprevádzať matku pri love, aby sa naučili všetky techniky, a okolo 18 mesiacov sú schopné loviť samy.

S matkou zostávajú do veku jeden a pol - tri roky.

PREDÁCIA

Dospelé indické tigre sú zvieratá, ktoré nemajú žiadnych prirodzených nepriateľov okrem ľudí. Tigerské mláďatá často lovia dospelé mužské exempláre tigrov.

STAV OBYVATEĽSTVA

Indický tiger je klasifikovaný v Červenom zozname IUNC medzi zvieratami s veľmi vysokým rizikom vyhynutia NEBEZPEČENSTVO (EN): v skutočnosti sa odhaduje (údaje z roku 2008), že celková populácia na svete je asi 2 500 jedincov.

Hlavnou hrozbou pre toto neprekonateľné zviera je človek, ktorý čoraz viac obmedzuje jeho prirodzené prostredie a zdroje potravy.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Indický tiger je v ekosystéme veľmi dôležitý pre riadenie populácie veľkých bylinožravcov.

Z ekonomického hľadiska je to zviera, ktoré predstavuje veľký zdroj pre zoologické záhrady a prírodné oblasti, ako dôležitý ekonomický zdroj (ekoturizmus).

Pytliactvo je bohužiaľ stále veľmi rozšírené, pretože jeho kožušina sa považuje za cennú pre výrobu tapisérií a kobercov.

KURIOSITA “

Medzi mačkovitými šelmami je bengálsky tiger ten, kto najviac miluje vodu, a je okrem iného vynikajúcim plavcom.

Tradičná čínska medicína používala časti tela zvieraťa na prípravu alternatívnych liekov, napríklad na to, aby boli silné a divoké ako tiger.


Ak chcete počuť zvuky vydávané týmto zvieraťom, choďte na článok: Zvuky vydávané tigrom.

Poznámka

  1. Kohútik: oblasť tela štvornožcov medzi horným okrajom krku a chrbtom a nad ramenami, v praxi najvyššia oblasť tela zvieraťa;
  2. originálna fotografia so súhlasom USA Služba pre ryby a divú zver.

Panthera tigris virgata

El stratený tiger alebo Kaspický tiger (Panthera tigris virgata) es una subespecie de tigre que se ha considerado extinta during décadas hasta que recientes estudios genéticos han puesto de manifiesto que en realidad este tigre y el tigre Siberiano (Panthera tigris altaica) syn la misma subespecie y su distribución era Continuous hasta hace aproximadamente doscientos años, keď acción del ser humano vyprovokoval fragmentación de la misma y konečne la extincción de this subespecie en la starosta parte de su área. [2] Su área de distribución original abarcaba la península de Anatolia, el Cáucaso (Gruzínsko, Arménsko a Azerbajdžan) s citas históricas bastante al norte del Gran Cáucaso, en la Rusia Europea y Ucrania, [3] el Kurdistán, norte de Iraq a Irán, Afganistán a väčšina strednej Ázie hasta Mongolsko a ahí hasta ďaleký východ Sibír, kde ich považujete za sibírskeho tigra. Estes subespecie es por tanto la que con un major rank de distributionción de todas las conocidas, también was the que más hacia el este se extendía y la only que llegó a estar present en Europe sigue siendo Rovnako la que más al este se distribuye. Es además la de starosta tamaño, nasledovník bengálskeho tigra. Kvôli que el tigre del Caspian bol opísaný ako subspecie con anterioridad k sibírskemu tigrovi, el nombre científico correcto para esta subespecie, que incluye a ambos tigres, es Panthera tigris virgata de acuerdo a las normas de nomenclatura científicas, quedando P. t. Altaj synonymum como. [4] V roku 2017 vybavenie zodpovedajúce výskumným pracovníkom a la UICN publicaron klasifikácia nueva taxonomica de la familia felidae en la que solo reconocían dos subespecies de tigres: El tigre de Asia continental (Panthera tigris tigris) el cual agrupa al tigre de bengal, siberian, de indochina, sur de China, malayo así como los extintos tigres del Caspio y los tigres de la spaceto (Panthera tigris pallaica), že citrusové plody so sumatranským tigrom sú ako opustený tiger z Jávy a Bali, je toto hodnotenie založené na rozsiahlom prehľade verejných správ o morfológii tigra a na filogeografii. [5]


Obsah

  • 1 Taxonómia
    • 1.1 Genetický pôvod
  • 2 Charakteristika
    • 2.1 Telesná hmotnosť
    • 2.2 Záznamy
  • 3 Rozšírenie a biotop
    • 3.1 India
    • 3.2 Bangladéš
    • 3.3 Nepál
    • 3,4 Bhután
  • 4 Ekológia a správanie
    • 4.1 Lov a strava
    • 4.2 Reprodukcia a životný cyklus
  • 5 Hrozby
    • 5.1 Pytliactvo
    • 5.2 Konflikt človek - tiger
  • 6 Ochranné úsilie
    • 6.1 V Indii
    • 6.2 V zajatí
    • 6.3 V Bangladéši
    • 6.4 V Nepále
    • 6.5 Projekt „Re-wilding“ v Južnej Afrike
  • 7 V kultúrach
    • 7.1 V umení
    • 7.2 V športe
    • 7.3 Významné osoby
    • 7.4 Tiger verzus lev
  • 8 Pozri tiež
  • 9 Odkazy
  • 10 Ďalšie čítanie
  • 11 Externé odkazy

Felis tigris bol vedecký názov, ktorý v roku 1758 použil pre tigra Carl Linné. [15] Bolo podriadené rodu Panthera Reginald Innes Pocock v roku 1929. Bengálsko je tradičná typová lokalita druhu a nominálny poddruh Panthera tigris tigris. [16]

Platnosť niekoľkých poddruhov tigrov v kontinentálnej Ázii bola spochybnená v roku 1999. Morfologicky sa tigre z rôznych oblastí líšia len málo a tok génov medzi populáciami v týchto oblastiach sa považuje za možný počas pleistocénu. Preto sa navrhlo uznať za platné iba dva poddruhy, a to P. t. tigris v kontinentálnej Ázii a P. t. sonda na Veľkých Sundských ostrovoch a možno aj v Sundalande. [17] Nominovaný poddruh P. t. tigris predstavuje dva subtypy: severný clade zahŕňa sibírsku a kaspickú populáciu tigrov a južný clade všetky zostávajúce kontinentálne populácie tigrov. [18] Vyhynulé a živé populácie tigrov v kontinentálnej Ázii boli zahrnuté P. t. tigris od revízie taxonómie felid v roku 2017. [3]

Výsledky genetickej analýzy 32 vzoriek tigrov naznačujú, že vzorky bengálskeho tigra boli zoskupené do iného monofyletického kladu ako vzorky sibírskeho tigra. [19]

Genetický pôvod

Bengálsky tiger je definovaný tromi odlišnými mitochondriálnymi nukleotidovými miestami a 12 jedinečnými mikrosatelitovými alelami. Vzor genetickej variácie bengálskeho tigra zodpovedá predpokladu, že sa do Indie dostal zhruba pred 12 000 rokmi. [20] Je to v súlade s nedostatkom fosílií tigrov z indického subkontinentu pred neskorým pleistocénom a absenciou tigrov zo Srí Lanky, ktorá bola od subkontinentu oddelená stúpajúcou hladinou mora na začiatku holocénu. [9]

Kabát bengálskeho tigra je žltý až svetlooranžový, s pruhmi od tmavohnedého po čierne po bruchu a vnútorné časti končatín sú biele a chvost je oranžový s čiernymi krúžkami. Biely tiger je recesívny mutant tigra, ktorý je vo voľnej prírode občas hlásený v Assame, Bengálsku, Bihare a najmä v bývalom štáte Rewa. Nemožno ho však mýliť ako výskyt albinizmu. V skutočnosti existuje iba jeden úplne autentizovaný prípad pravého albínskeho tigra a žiadny z čiernych tigrov, s možnou výnimkou jedného mŕtveho exemplára vyšetreného v Chittagongu v roku 1846. [21]

Muži a ženy majú priemernú celkovú dĺžku 270 až 310 cm (110 až 120 palcov) a 240 až 265 cm (94 až 104 palcov), vrátane chvosta dlhého 85 až 110 cm (33 až 43 palcov). [2] [22] Typicky sa pohybujú vo výške 90 až 110 cm (35 až 43 palcov) na pleciach. [22] Štandardná hmotnosť mužov sa pohybuje od 175 do 260 kg (386 až 573 lb), zatiaľ čo hmotnosť žien sa pohybuje od 100 do 160 kg (220 až 350 lb). [2] [22] Najmenšie zaznamenané hmotnosti pre bengálske tigre sú z bangladéšskych Sundarbans, kde sú dospelé ženy 75 až 80 kg (165 až 176 libier). [23]

Tiger má výnimočne statné zuby. Jeho špičáky sú dlhé 7,5 až 10 cm (3,0 až 3,9 palca) a sú teda najdlhšie zo všetkých mačiek. [24] Najväčšia dĺžka jeho lebky je 332 až 376 mm (13,1 až 14,8 palca). [17]

Telesná hmotnosť

Bengálske tigre vážia až 325 kg (717 lb) a dosahujú dĺžku hlavy a tela 320 cm (130 palcov). [24] Niekoľko vedcov naznačilo, že dospelí bengálski tigre mužského pohlavia z Terai v Nepále a Bhutáne a Assamu, Uttarakhandu a Západného Bengálska v severnej Indii trvale dosahujú viac ako 227 kg (500 lb) telesnej hmotnosti. Sedem dospelých mužov odchytených v národnom parku Chitwan na začiatku 70. rokov malo priemernú hmotnosť 235 kg (518 lb) v rozmedzí od 200 do 261 kg (441 až 575 lb) a samíc 140 kg (310 lb) v rozmedzí od 116 až 164 kg (256 až 362 libier). [25] Bengálsky tiger teda v priemernej hmotnosti konkuruje sibírskemu tigrovi. [26] Okrem toho, rekord v najväčšej dĺžke tigrej lebky bol „cez kosť“ o dĺžke 16,25 palca (413 mm), ktorý bol zastrelený v blízkosti Naginy v severnej Indii. [27]

Priemerná hmotnosť troch tigrov z Bangladéša Sundarbans bola 76,7 kg (169 lb). Najstaršia žena vážila 75 kg (165 lb) a v čase zajatia bola v pomerne zlom stave. Ich lebky a telesné hmotnosti boli odlišné od lebiek a hmotností tigrov v iných biotopoch, čo naznačuje, že sa mohli adaptovať na jedinečné podmienky mangrovových biotopov. Ich malé rozmery sú pravdepodobne spôsobené kombináciou intenzívnej vnútrodruhovej konkurencie a malej veľkosti koristi, ktorá je tigrom k dispozícii v Sundarbans, v porovnaní s väčšími jeleňmi a inou korisťou, ktorú majú tigre k dispozícii v iných častiach. [28]

Záznamy

Dva tigre zastrelené v okrese Kumaon a neďaleko Oude na konci 19. storočia údajne merali viac ako 366 cm. V tom čase však športovci ešte neprijali štandardný systém merania, ktorý sa meral „medzi kolíkmi“, zatiaľ čo iní merali „cez krivky“. [29] Veľmi veľký tiger, ktorý je vystavený v mestskom múzeu v Leedsi, bol zastrelený v roku 1860 neďaleko Mussoorie v štáte Uttarakhand plukovníkom Charlesom Reidom a po smrti je zaznamenaný ako 370 cm (12 ft 2 v) (zmenšuje sa na 350 cm po 11 „liečenie“). Jeho pokožka bola vystavená na medzinárodnej výstave v roku 1862 v South Kensington v Londýne. [30]

Na začiatku 20. storočia bol v strednej Indii zastrelený tigrí samček s dĺžkou hlavy a tela 221 cm (87 palcov) medzi kolíkmi, obvodom hrudníka 150 cm (59 palcov) a výškou ramien 109 cm ( 43 palcov) a dĺžku chvosta 81 cm (32 palcov), ktorý bol pravdepodobne odhryznutý súperovým mužom. Tento exemplár nebolo možné odvážiť, ale bolo vypočítané, že váži najmenej 272 kg (600 lb). [31] Muž s hmotnosťou 259 kg (570 lb) bol zastrelený v severnej Indii v 30. rokoch 20. storočia. [27] V rokoch 1980 a 1984 vedci zachytili a označili dvoch samcov tigrov v národnom parku Chitwan, ktorí vážili viac ako 270 kg (595 libier). [32] Najťažším divokým tigrom bol pravdepodobne obrovský samec zabitý v roku 1967 na úpätí Himalájí. Po zjedení byvolieho teľaťa vážil 388,7 kg (857 lb) a meral celkovú dĺžku medzi kolíčkami 323 cm (127 in) a cez krivky 338 cm (133 in). Bez toho, aby ste predtým teľatá zjedli, by pravdepodobne vážili najmenej 324,3 kilogramu. Tento exemplár je vystavený v Sále cicavcov Smithsonian Institution. [33]

V roku 1982 sa v prehistorickom prostredí pri Kuruwite na Srí Lanke našla subfosílna pravá stredná falanga, ktorá je datovaná na asi 16 500 ybp a predbežne sa považuje za tigra. Zdá sa, že tigre pricestovali na Srí Lanku počas pluviálneho obdobia, počas ktorého sa hladiny mora znižovali, zjavne pred posledným glaciálnym maximom asi pred 20 000 rokmi. [34] Tiger pravdepodobne pricestoval príliš neskoro do južnej Indie na kolonizáciu Srí Lanky, ktorá bola predtým s Indiou spojená pozemným mostom. [16]

Výsledky fylogeografickej štúdie, v ktorej sa použilo 134 vzoriek od tigrov naprieč globálnym rozsahom, naznačujú, že historickým limitom severovýchodnej distribúcie bengálskeho tigra je oblasť v povodí Čitagongských vrchov a rieky Brahmaputra, ktorá hraničí s historickým rozsahom indočínskeho tigra. [9] [35] Na indickom subkontinente obývajú tigre tropické vlhké vždyzelené lesy, tropické suché lesy, tropické a subtropické vlhké listnaté lesy, mangrovy, subtropické a mierne horské lesy a nivy. Posledné stanovište kedysi pokrývalo obrovské množstvo trávnatých porastov, riek a vlhkých poloopadavých lesov pozdĺž hlavného riečneho systému Gangetickej a Brahmaputrskej nížiny, teraz však bolo z veľkej časti zmenené na poľnohospodársku pôdu alebo bolo vážne znehodnotené. Najlepšie príklady tohto typu biotopu sú dnes obmedzené na niekoľko blokov na úpätí vonkajšieho úpätia Himalájí vrátane Jednotky na ochranu tigrov (TCU) Rajaji-Corbett, Bardia-Banke a cezhraničné TCU Chitwan-Parsa-Valmiki, Dudhwa-Kailali a Shuklaphanta-Kishanpur. Hustota tigrov v týchto TCU je vysoká, čiastočne kvôli mimoriadnej biomase koristi kopytníkov. [36]

Tigre v Sundarbans v Indii a Bangladéši sú jediné na svete, ktoré obývajú mangrovové lesy. [4] Populácia indických Sundarbans sa v roku 2018 odhadovala na 86 - 90 osôb. [5]

India

V 20. storočí sa indické sčítania divokých tigrov spoliehali na individuálnu identifikáciu stôp známych ako značky mops - metóda, ktorá bola kritizovaná ako nedostatočná a nepresná. Na mnohých stránkach sa v súčasnosti používajú fotopasce. [37]

Medzi dobré biotopy tigrov v subtropických a miernych lesoch patrí Jednotky na ochranu tigrov (TCU) Manas-Namdapha. Medzi TCU v tropickom suchom lese patria prírodná rezervácia Hazaribag, rezervácia tigrov Nagarjunsagar-Srisailam, koridor Kanha-Indravati, suché lesy Orissa, národný park Panna, rezervácia tigrov Melghat a rezervácia tigrov Ratapani. TCU v tropických vlhkých listnatých lesoch sú pravdepodobne jedným z najproduktívnejších biotopov tigrov a ich koristi a zahŕňajú rezervy Kaziranga-Meghalaya, Kanha-Pench, Simlipal a Indravati Tiger. TCU v tropických vlhkých vždy zelených lesoch predstavujú menej časté biotopy tigrov, ktoré sa do značnej miery obmedzujú na horské oblasti a vlhšie časti západných Ghatov a zahŕňajú tigrie rezervácie Periyar, Kalakad-Mundathurai, Bandipur a Parambikulam Wildlife Sanctuary. [36]

Pri sčítaní tigrov v roku 2008 sa na odhad hustoty tigra, spoludravca a koristi na mieste použili prieskumy kamerových pascí a znamení pomocou GIS. Na základe výsledku týchto prieskumov sa celková populácia tigrov odhadovala na 1 411 jedincov v rozmedzí od 1 165 do 1 657 dospelých a sub-dospelých tigrov starších ako 1,5 roka. Po celej Indii bolo preskúmaných šesť krajinných komplexov, ktoré hostia tigre a majú potenciál byť prepojené. Tieto krajiny zahŕňajú: [38]

  • v krajine Sivaliks - Gangetická niva je šesť populácií s odhadovanou veľkosťou populácie 259 až 335 jedincov na ploche 5 080 km 2 (1 960 štvorcových míľ) zalesnených biotopov, ktoré sa nachádzajú v národných parkoch Rajaji a Corbett, v prepojených biotopoch Dudhwa-Kheri-Pilibhit, v rezervácii tigrov Suhelwa, v svätyni Sohagi Barwa a v národnom parku Valmiki.
  • v stredoindickej vrchovine žije 17 populácií s odhadovanou veľkosťou obyvateľstva 437 až 661 jedincov na ploche 48 610 km 2 (18 770 štvorcových míľ) zalesnených biotopov, ktoré sa nachádzajú v krajinách Kanha-Pench, Satpura- Izolované populácie Melghat, Sanjay-Palamau, Navegaon-Indravati sú podporované v tigrích rezerváciách Bandhavgarh, Tadoba, Simlipal a v národných parkoch Panna, Ranthambore - Kuno - Palpur - Madhav a Saranda
  • v krajine Eastern Ghats žije jedna populácia s odhadovanou veľkosťou populácie 49 až 57 jedincov na biotopoch 7 772 km 2 (3 001 štvorcových míľ) v troch samostatných lesných blokoch nachádzajúcich sa v národnom parku Srivenkateshwara, rezervácii tigrov Nagarjunasagar a priľahlých navrhovaných Národný park Gundla Brahmeshwara a lesné záplaty v tehzils Kanigiri, Badvel, Udayagiri a Giddalur
  • v krajine Western Ghats žije sedem populácií s odhadovanou veľkosťou populácie 336 až 487 jedincov v zalesnenej oblasti 21 435 km 2 (8 276 štvorcových míľ) v troch hlavných krajinných jednotkách Periyar-Kalakad-Mundathurai, Bandipur-Parambikulam-Sathyamangalam -Mudumalai -Anamalai-Mukurthi a Anshi-Kudremukh-Dandeli
  • v záplavových nížinách Brahmaputra a na severovýchodných kopcoch tigre žijú na ploche 4 230 km 2 (1 630 štvorcových míľ) v niekoľkých nepravidelných a rozdrobených lesoch
  • v národnom parku Sundarbans žijú tigre asi 1 586 km 2 (612 štvorcových míľ) mangrovových lesov.

V národnom parku Ranthambore žije najzápadnejšia populácia tigrov v Indii. [39] Les Dangs 'na juhovýchode Gudžarátu je potenciálnym biotopom tigra. [4]

Od roku 2014 sa odhadovala populácia tigra indického na ploche 89 164 km 2 (34 426 štvorcových míľ) a počte 2226 dospelých a subadultných tigrov starších ako jeden rok. Asi 585 tigrov bolo prítomných v západných Ghatoch, kde boli novo zriadené rezervy tigrov Radhanagari a Sahyadri. Najviac obyvateľov žilo v rezervácii tigrov Corbett s asi 215 tigrami. Populácia stredoindického tigra je rozdrobená a závisí od koridorov pre divokú zver, ktoré uľahčujú spojenie medzi chránenými oblasťami. [40]

V máji 2018 bol tiger zaznamenaný v rezervácii tigrov Sahyadri prvýkrát po ôsmich rokoch. [41] Vo februári 2019 bol v gudžarátskej oblasti Lunavada v okrese Mahisagar videný tiger, ktorý bol krátko nato nájdený mŕtvy. [42] [43] Úradníci predpokladali, že pochádzajú z rezervácie tigrov Ratapani a počas dvoch rokov prešli asi 300 km. Pravdepodobne to zomrelo od hladu. V máji 2019 zaznamenali kamerové pasce tigre v rezervácii Mhadei Wildlife Sanctuary a Bhagwan Mahaveer Sanctuary a Mollem National Park, čo je prvý záznam v Goe od roku 2013. [44] [45]

Bangladéš

Tigre v Bangladéši sú teraz zaradené do lesov Sundarbans a Chittagong Hill Tracts. [46] Les Chittagong susedí s biotopom tigra v Indii a Mjanmarsku, ale populácia tigra je neznámeho stavu. [47]

V roku 2004 sa odhady počtu obyvateľov v Bangladéši pohybovali od 200 do 419 osôb, väčšina z nich bola v Sundarbans. [46] Táto oblasť je jediným mangrovovým biotopom v tomto bioregióne, kde prežívajú tigre, ktoré plávajú medzi ostrovmi v delte a lovia korisť. [36] Bangladéšske lesné oddelenie pestuje mangrovové plantáže, ktoré zásobujú krmivom pre škvrnité jelene. Od roku 2001 zalesňovanie v malom rozsahu pokračovalo v novozískaných krajinách a ostrovoch Sundarbans. [48] ​​Od októbra 2005 do januára 2007 sa uskutočnil prvý prieskum fotopascí na šiestich miestach v Bangladéši Sundarbans s cieľom odhadnúť hustotu obyvateľstva tigra. Priemer z týchto šiestich lokalít poskytoval odhad 3,7 tigra na 100 km 2 (39 štvorcových míľ). Pretože Bangladéš Sundarbans má rozlohu 5 770 km 2 (2 230 štvorcových míľ), bolo možné usúdiť, že celková populácia tigrov tvorila približne 200 jedincov. [49] V inej štúdii boli zaznamenané domáce rozsahy dospelých tigrov samíc, ktoré zahŕňali medzi 12 a 14 km 2 (4,6 a 5,4 štvorcových míľ), čo by naznačovalo približnú únosnosť 150 dospelých žien. [23] [50] Malý domáci domov tigrov dospelých samíc (a následná vysoká hustota tigrov) v tomto type biotopu v porovnaní s inými oblasťami môže súvisieť s vysokou hustotou koristi aj s malou veľkosťou tigrov Sundarban. [23]

Od roku 2007 organizuje WildTeam v bangladéšskych Sundarbans každý rok monitorovacie prieskumy tigrov s cieľom monitorovať zmeny v populácii bangladéšskych tigrov a hodnotiť účinnosť ochranných opatrení. Tento prieskum meria zmeny vo frekvencii súprav tigrov po stranách prílivových a odlivových vodných ciest ako index relatívneho množstva tigrov v krajine Sundarbans. [51]

Do roku 2009 sa populácia tigrov v Bangladéši Sundarbans odhadovala na 100–150 dospelých žien alebo 335–500 tigrov celkovo. Domáce rozsahy žien zaznamenané pomocou obojkov globálneho pozičného systému boli jedny z najmenších zaznamenaných u tigrov, čo naznačuje, že bangladéšske Sundarbany môžu mať jednu z najvyšších hustôt a najväčšiu populáciu tigrov kdekoľvek na svete. Sú izolovaní od nasledujúcej populácie tigrov do vzdialenosti až 300 km (190 mi). Chýbajú informácie o mnohých aspektoch ekológie tigra Sundarbans, vrátane relatívneho množstva, stavu populácie, priestorovej dynamiky, výberu biotopov, charakteristík histórie života, taxonómie, genetiky a chorôb. Taktiež nie je zavedený žiadny monitorovací program na sledovanie zmien v populácii tigrov v priebehu času, a teda ani žiadny spôsob merania reakcie populácie na ochranárske aktivity alebo hrozby. Väčšina štúdií sa zameriavala na konflikt tigra a človeka v tejto oblasti, ale dve štúdie vo svätyni Sundarbans East Wildlife zdokumentovali vzory využívania biotopov tigrov a množstvo koristi tigra a ďalšia štúdia skúmala zaťaženie tigrovanými parazitmi. Boli identifikované niektoré hlavné ohrozenia tigrov. Tigre žijúce v Sundarbans sú ohrozené ničením biotopov, vyčerpaním koristi, vysoko agresívnou a nekontrolovateľnou vnútrodruhovou konkurenciou, konfliktom tigra-človeka a priamymi stratami tigra. [28] Do roku 2017 sa táto populácia odhadovala na 84–158 osôb. [52] Predpokladá sa, že stúpajúca hladina mora v dôsledku zmeny podnebia spôsobí v nasledujúcich desaťročiach výraznú stratu vhodného biotopu pre túto populáciu, okolo 50% do roku 2050 a 100% do roku 2070. [53]

Nepál

Populácia tigrov v Nepále Terai je rozdelená do troch izolovaných subpopulácií, ktoré sú oddelené kultiváciou a husto osídleným prostredím. Najväčšia populácia žije v národnom parku Chitwan a v priľahlom národnom parku Parsa s rozlohou 2 543 km 2 (982 štvorcových míľ) prvotriedneho nížinného lesa. Populácia Chitwan na západe je izolovaná od populácie v národnom parku Bardia a priľahlého nechráneného biotopu ďalej na západ. Rozprestiera sa na necelých 15 km od prírodnej rezervácie Shuklaphanta, kde sa nachádza najmenšia populácia. [54]

Od februára do júna 2013 sa uskutočňoval prieskum zachytávania kamier v krajine Terai Arc Landscape na ploche 4 841 km 2 (1 869 štvorcových míľ) v 14 okresoch. Populácia tigrov v krajine sa odhadovala na 163–235 dospelých jedincov, z toho 102–152 tigrov v chránených územiach Chitwan-Parsa, 48–62 v národných parkoch Bardia-Banke a 13–21 v národnom parku Shuklaphanta. [55] V období od novembra 2017 do apríla 2018 sa uskutočnil tretí celonárodný prieskum tigra a koristi v krajine Terai Arc Landscape, kde sa populácia krajiny odhadovala na 220–274 tigrov. [6]

Bhután

V Bhutáne sú tigre zdokumentované v 17 z 18 okresov. Obývajú subtropické himalájske podhorie v nadmorskej výške 200 m na juhu až po viac ako 3 000 mv miernych lesoch na severe. Zdá sa, že ich baštou je centrálny pás krajiny medzi riekou Mo na západe a riekou Kulong na východe, ktorý sa pohybuje v nadmorskej výške od 2 000 do 3 500 m (6 600 až 11 500 stôp). [56] Národné parky Royal Manas a Jigme Singye Wangchuck tvoria najväčšiu súvislú chránenú oblasť tigrov v Bhutáne, ktorá predstavuje subtropické až alpské typy biotopov. [57] V roku 2010 kamerové pasce zaznamenali tigrí pár vo výškach od 3 000 do 4 100 m (9 800 až 13 500 ft). V roku 2015 sa populácia tigrov v Bhutáne odhadovala na 89 až 124 jedincov v oblasti prieskumu s rozlohou 28 225 km 2 (10 898 štvorcových míľ). [58]

V roku 2008 bol tiger zaznamenaný v nadmorskej výške 4 200 m (13 800 ft) v národnom parku Jigme Dorji, čo je doteraz najvyšší výškový rekord tigra. [59] V roku 2017 bol v Bumdelingskej prírodnej rezervácii dočasne zaznamenaný tiger. Pravdepodobne využívala koridor pre divokú zver na dosiahnutie severovýchodného Bhutánu. [60]


Biológia [upraviť | upraviť wikitext]

Bengálsky tiger je osamelé zviera, ktoré loví hlavne v nočných hodinách a nerád sa o svoje územie delí s ostatnými tigrami alebo inými zvieratami. Aby odradili votrelcov, všetci tigri označujú svoje územie močom, ktorý obsahuje vysoko zapáchajúce sekréty, ktoré signalizujú ich prítomnosť. Ďalšou metódou, ktorú používajú, je roztrhanie pazúrov na stromoch.

Je ťažké sledovať stopy bengálskeho tigra, pretože aj napriek svojej impozantnej veľkosti je táto mačkovitá kočka diskrétna a plachá. Zviera obvykle pokrýva svoje výkaly zemou a zvyšky svojej koristi často vťahuje do kríkov. Niekedy ich dokonca zakrýva mŕtvymi listami, aby si bol istý, že nikto iný ich v prípade jeho neprítomnosti nebude môcť využiť. Počas dňa stíha splynúť s hustou trávou slonov, rastlinou patriacou do rodu Miscanthus typické pre životné prostredie tejto mačičky a ktoré môže dosiahnuť výšku takmer 10 metrov.

Tigre svoju korisť zabíjajú tak, že ju rozdrvia na zem a zlomia si chrbticu (preferovaný spôsob pre malú až stredne veľkú korisť), alebo ju uškrtia silným zhryzom do krku (preferovaná metóda pre strednú a veľkú korisť). Zabité zviera sa potom odvlečie na bezpečné miesto, kde ho skonzumuje [9]. Alle volte cacciano tendendo agguati in vicinanza delle pozze di abbeveraggio e catturando anche animali nuotatori. La tigre del Bengala può consumare fino a 18 kg di carne a pasto e poi rimanere senza mangiare per giorni [9] .

Come tutte le tigri è un predatore e si nutre normalmente di mammiferi di taglia medio-grande, come conigli, bufali d'acqua, cervi pomellati, capre, cinghiali, gaur e sambar. È però noto anche cibarsi di giovani elefanti e piccoli di rinoceronte. Generalmente le tigri non attaccano individui adulti di elefante o di rinoceronte, ma questo tipo di predazione può verificarsi, come documentato dall'organizzazione WWF che si è presa cura di un orfano di rinoceronte la cui madre era stata uccisa da una tigre. Prede possibili ma non comuni nella dieta di una tigre del Bengala sono il leopardo, il lupo, i coccodrilli e il cane rosso dell'India. Occasionalmente cattura pavoni e, nonostante le sue poderose dimensioni, può arrampicarsi sugli alberi per cacciare primati. Bisogna sapere inoltre che la tigre del Bengala è il solo felino che si nutre di carne che ha già cominciato a decomporsi [9] .


Le differenze tra la specie

All’apparenza micioni identici, in realtà anche a causa dell’adattamento ambientale, hanno profonde differenze.

E’ bene precisare che, purtroppo, solite cause ormai tristemente note, hanno portato a sensibili cambiamenti nella morfologia di questi felini pertanto il peso è una di quelle caratteristiche fisiche che ha risentito maggiormente del problema. Raro trovare, adesso, esemplari maschi del peso di oltre 300 Kg.

Tuttavia, le dimensioni maggiori della Tigre siberiana sono dovute soprattutto all’habitat in cui vive. A differenza della cugina bengalese, può sopportare temperature fino a -40° C grazie alla struttura del corpo che essendo più grande riesce a dissipare maggiormente il freddo e a trattenere il calore.

Per quanto riguarda la dieta troviamo molte similitudini essendo i due, ovviamente, carnivori. Le differenze, se così possiamo definirle, riguardano le prede, diverse in base all’habitat di appartenenza. Rimane il fatto che la tecnica di caccia è pressoché identica. Entrambe, cinture nere di mimetismo e silenziosità, attaccano furtivamente le prede uccidendole con un morso letale. Nel caso di grandi prede, dopo averle atterrate, le soffocano con un morso alla gola.

Le stupende “pennellate” disegnate sui loro mantelli sono quanto di più bello vi possa essere in Natura al pari di ogni altro “tatuaggio” felino. Sempre per questioni ambientali, il pelo della siberiana è molto più folto.


Cicle de vida i estructura social [ modifica ]

Com tots els tigres, són animals solitaris i generalment fugen de la companyia en grups, llevat de les femelles, que viatgen amb les seves criatures en grups de tres o quatre. Els mascles cuiden un terreny on alberguen diverses femelles que seran les quals tindran la seva ventrada i així assoliran passar la seva descendència. Els mascles i les femelles solament s'ajunten durant l'època de reproducció. La majoria de les criatures neixen entre febrer i maig, i després d'una gestació d'entre 98 i 108 dies, parin una ventrada d'1 a 6 cadells (normalment de 2 a 4) d'1,1 kg de pes. L'esperança de vida pels tigres de Bengala mascles és d'entre 10 i 12 anys, mentre que en les femelles és un poc més llarg no obstant això, els exemplars en captivitat poden arribar a viure fins a 30 anys. Els experts van descobrir recentment que aproximadament el 25% dels tigres mascles del parc nacional de Kanha moren en lluites amb animals de la seva espècie.


Aspectes culturals [ modifica ]

El tigre té gran importància a la cultura xinesa, on a part de ser el símbol d'un dels seus símbols del zodíac, és un ingredient de gran part de medicaments de la medicina tradicional i dels afrodisíacs. Simbolitza la reialesa, [19] assumint el paper del lleó a Occident.

També existeixen tigres cèlebres a la ficció, com Shere Khan, l'enemic d'El llibre de la selva Tigger, el company de Winnie the Pooh Tony, l'emblema dels cereals Frosties de Kelloggs Hobbes, al còmic de Calvin i Hobbes o Hodori, mascota dels Jocs Olímpics de 1988. Tots aquests tigres estan antropomorfitzats, però també poden aparèixer com a personatges secundaris actuant com a tigres reals, com al llibre Història de Pi, de Yann Martel.


Video: tigris